Арменската църква отдава почит на Сурп Саркис Зоравар /Свети Саркис Победоносец/

 

На 27 Януари 2018 /събота/, в 12 ч. в Арменската църква „Света Богородица“ гр. София, ще се отслужи литургия, за да почетем деня на Св. Саркис – Победоносец. В този ден честитим имен ден на Саркис; Серко; Мардирос; Мардиг; Мардо.

Празникът е уникален за Арменската църква, защото изпълнява същата функция като Деня на Свети Валентин.

Преди няколко години, с оглед на народната почит и традиция, Католикосът на всички арменци – Карекин II официално обяви деня на Сурп Саркис за празник на влюбените и разпореди в арменските църкви да се извършва обред по благославянето им.

Заповядайте да почетем заедно деня на Сурп Саркис!

След църковната служба в Арменската църква „Света Богородица“, неженените и неомъжените млади енориаши ще получат солени питки, които трябва да изядат преди лягане. След това не им е позволено да пият вода. Вярва се, че човекът който им се яви в съня им и предложи чаша вода, ще стане техният бъдещ съпруг, или съпруга.

Има различни източници, които разказват историята на Саркис и връзката му с Армения. Изворите сочат, че той е бил смел военачалник от арменски произход, който е живял преди близо 1700 години по времето на Константин Велики. Заради проявена храброст и победи на бойното поле, Саркис е назначен за Командващ генерал на Кападокия, на границата с Армения. Освен опитен военачалник, той бил и вярващ, който въвел много военни мъже и семействата им в християнството. Бил закрилник и на влюбените двойки и ги защитавал, когато имали затруднения. Наричали го и „Бързопристигащия“, защото се отзовавал винаги, когато имало нужда от него.

След възкачването на престола на Император Юлиан през 361 г и започналите гонения срещу християните,  въпреки уважението на хората и успехите на бойното поле, Саркис и семейството му не са добре приети заради вярата си. Саркис се отзовава на поканата на Цар Тигран VII и се премества в пределите на неговото царство, а по-късно заминава за Сасанидтското царство, за да помогне на Шарпур II в отблъскването на Император Юлиан и отдалечаването му от границата с Армения. Въпреки, че побеждава в битката, желанието на Саркис неговите войници да приемат християнството разгневило Шарпур II.

Саркис, сина му и други негови 14 храбри войни, намират смъртта си заради вярата, която изповядват. Останките на Саркис и тези на сина му, друг почитан от Арменската църква мъченик – Свети Мардирос, са пренесени и погребани в Армения.

Саркис получава изключително признание от арменците. Той е канонизиран като светец, пазител на военните и патрон на любовта, и младостта.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *