Отбелязваме Вартананц

В четвъртък (8 Февруари) отбелязваме Вартананц и отдаваме почит на Св. Вартан Мамигонян и неговите 1036 войни, дали животи си при битката в Аварар. Църковната служба в Арменската църква по този повод ще започне от 10:30ч.

Битката при Аварар, през 451 г., която се води между арменската армия под ръководството на Вартан Мамикониан и Сасанидска Персия, се смята се за една от първите за защита на християнската вяра в световната история.

Макар че персите побеждават на бойното поле, битката се оказва голяма стратегическа победа за арменците, тъй като тя проправя пътя им към Договора от Нарсак от 484 г., в който се потвърждава правото на Армения да упражнява свободно християнството като национална религия.

Командир на арменските войски и наследник на аристократичен род, Вартан Мамикониан е един от най-силно почитаните наши национални герои и духовни лидери. След смъртта си при битката в Аварар, той е канонизиран от арменската апостолическа църква .

На този ден празнуват много наши сънародници – Вартан, Вахан, Дирайр, Карекин, Мамигон, Ардашес, Арег, Арам, Ардак, Рупен, Хорен, Хъмаяк, Норайр, Йетварт, както и всички които по църковния календар нямат свой имен ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *