Новата арменска църква

Преди повече от 90 години арменската общност в София губи своята стара черква, построена още през XVII век.

Между 1936 и 2022 година арменците в София използват пригодена за целите на църковните служби молитвена зала в Арменския Културен Дом. 

Години наред софийските арменци набират средства и търсят подкрепа за изграждането на нов храм, а тази идея се превръща в кауза на общността.

В края на 2006 г. по проект на архитект Агоп Каракашян започва градеж на първия в България арменски катедрален храм „Света Богородица” (“Сурп Аствадзадзин”) на обособено от Столична община място в центъра на града.

През пролетта на 2022 г. в Столицата отвори врати единствената Арменска Апостолическа Православна Църква. Храмът е построен изцяло с дарения, а градежът продължи почти 15 години

Проектът на сградата е дело на известния български архитект от арменски произход Агоп Каракашян, като отговаря на традиционната за арменските храмове архитектура най-вече със своите типични островръхи куполи, основния от които достига във височина 24 метра. Едновременно с това, сградата има модернистичен вид, с големи прозорци, които я правят изключително светла и приветлива отвътре. Гражданите на София могат да се гордеят с наличието на една толкова уникална сграда в сърцето на Столицата, с която се допълва облика ѝ на изключително толерантен и разнообразен в религиозно отношение град – наред с големите български източно-православни храмове, католическата катедрала, синагогата, гръцката църква, джамията и много други в центъра на София.